Tokyo Story

Ohjaaja: Yasujirô Ozu. Ikäraja: S. Kesto: 136 min.

Parhaat tarinat ovat yksinkertaisia. Elokuvahistorian suuriin klassikkoihin kuuluvassa Tokyo Storyssa minimalismi kääntyy rikkaudeksi.Yasujirô Ozun syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 120 vuotta.


Juhlan kunniaksi mestariohjaajan pääteos nähdään uusintaensi-illassa 4K-restaurointina!

Tokyo Story kertoo pintatasolla yksinkertaisen tarinan japanilaisesta eläkeläisparikunnasta, joka matkustaa pikkukaupungista Tokioon tapaamaan aikuisia lapsiaan. Kun Shukichi (Chishu Ryu) ja Tomi Hirayama (Chieko Higashiyama) saapuvat Tokioon, he huomaavat, että lapset ovat kiireisiä, eikä näillä riitä aikaa vanhemmilleen.

Poika työskentelee lääkärinä ja tytär kampaajana. Perheen toinen poika on kuollut sodassa, ja ainoastaan hänen leskeksi jäänyt vaimonsa tuntuu välittävän vanhemmista. Ozu tunnetaan minimalistisesta tyylistään. Tapahtumat etenevät rauhallisesti, eikä kamera liiku. 

Katsoja seuraa elokuvaa alhaalta tatamimaton tasalta. Roolihahmot puhuvat pitkätkin vuorosanansa loppuun ilman leikkauksia tai kuvakulman vaihtoa. Monet tarinaan kuuluvat tapahtumat jätetään näyttämättä. Katsoja ymmärtää ne kuitenkin rivien välistä.

Ozun tyyli voi tuntua aluksi aivan liian staattiselta ja rauhalliselta. Kun Tokyo Storyyn pääsee sisään, sillä on hypnoottinen vaikutus. Roolihahmoista kasvaa eläviä, ja katsoja kokee heidän riipaisevan tarinansa kuin olisi heidän joukossaan. Ozu kertoo roolihahmojen kautta, että elämä on ainutkertaisen arvokas, eikä menetettyjä hetkiä saa takaisin.

Kun lopussa ympyrä sulkeutuu, on todettava, että Tokyo Story on ansainnut paikkansa elokuvan mestariteosten joukossa.

Ozun suurin mestariteos Tokyo Story valittiin maailman kaikkien aikojen neljänneksi parhaaksi elokuvaksi Jeanne Dielmanin, Vertigon ja Citizen Kanen jälkeen Sight and Sound -lehden arvovaltaisessa asiantuntijaäänestyksessä 2022.

Filmiesittelyn on tehnyt Reijo Kurkela.

Aikuiset klo 18 näytännöt, liput 5€ (yhdistyksen jäsenet) ja 7€ (ei yhdistyksen jäsenet)

Traileri:

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.