Elokuvakerhotoimintaa ennen yhdistystä

Kino Sampo lopetti toimintansa kaupallisena elokuvateatterina vuonna 1986. Kaupunki otti tyhjän elokuvateatterin haltuunsa. Elokuva ei kuitenkaan kadonnut Sammosta kokonaan, sillä elokuvakerho Sampo aloitti siellä esityksensä loppuvuodesta 1987; ja avajaisesityksenä oli Fassbinderin Maria Braunin avioliitto. Ensimmäisen toimintakauden aikana kerhoon liittyi toistasataa jäsentä ja esityksiä oli 21.

Vuodesta 1992 lähtien rakennus oli huonon kuntonsa takia käyttökiellossa, ja elokuvakerho siirtyi Gildaan vuosiksi 1993–2000. Teemana oli Lauantain toivotut, jonka ohjelmistoon kerholaisilla oli sananvaltaa. Vuonna 1996 pääsimme Kino Sampoon viettämään Matti Kassila -seminaaria, jossa Komisario Palmu -elokuvistaan tunnettu Kassila kertoi meille elokuvaohjaajan työstään. Vuonna 1998 oli vuorossa Åke Lindman -seminaari. 

Kesinä 1995–2000 näytimme videoelokuvia kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Allinnassa. Elokuvien jälkeen oli tapana jäädä keskustelemaan elokuvista ja niiden esittämisestä, ja keskustelu kääntyi tavan takaa Kino Sampoon. Kun kerran oli olemassa elokuvakerhoväkeä, joka jo pyöritti Allinnan videosarjaa ja organisoi Gildan Lauantain toivottuja, elokuvaesityksetkin olisi hyvä saada takaisin vanhaan elokuvateatterirakennukseen.