Je´vida

Ohjaus: Katja Gauriloff, Pituus: 1t 43min, Ikäraja: K12

Je’vida, historian ensimmäinen koltansaamenkielinen elokuva, kertoo pakkosuomalaistamisen paineessa taustansa hylänneestä naisesta, jonka tarina nähdään kolmessa aikatasossa.

Seitsenkymppinen Iida (Sanna-Kaisa Palo) saa tietää tuntemattomaksi jääneeltä siskontyttäreltään Sannalta (Seidi Haarla), että sisko on kuollut ja pohjoisessa sijaitseva vanha kotitila täytyy tyhjentää ennen sen myymistä. Iida on käynyt tilalla ”sata vuotta sitten”. Lähes välittömästi saapumisen jälkeen kadonneet muistot palaavat kuin Marcel Proustilla konsanaan. Mennyt on yhtäkkiä täysin läsnä, tukahduttaminen ei onnistu, tietyillä paikoilla, hajuilla ja valon sironnalla on taikavoimia. Ja ainakin hyväntahtoiset kummitukset, ne ovat jollain tavalla todella olemassa.

Elokuvassa vakuuttavin on lapsen näkökulma, koska  Agafia Niemenmaa  tekee nuoresta Je’vidasta kaikki kuvat täyttävän hahmon. Hän kommunikoi katsojalle lähes kaiken tarpeellisen pelkästään kasvonilmeillään. Je’vida on mustavalkoisen kuvaamisen voitto. Suuren kontrastin mustavalkoiset kuvat esittävät pohjoisen karun luonnon tietyllä tapaa todempana kuin väri. Mustavalkoisuus tuo ihmisten kasvoille luonnetta, helpottaa olennaiseen keskittymistä ja auttaa näkemään ihmiset ja esineet enemmän kuin pelkkinä yksilöinä, osana ikuista muotoa.

Je’vida on pakahduttavan hieno elokuva, joka kertoo kuvien ja tunnelman avulla sekä suomen historiasta että todella ajankohtaisesta teemasta, kun kotouttaminen edellyttää omasta kulttuurista luopumista.

Liput: 7 € / Kino Sammon jäsenet 5 €

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.