DokSampo la 20.4 & su 21.4

Liput: 5 euroa / elokuva (dokumentti)
Riihimäen kaupungin kaikukortti käy myös maksuvälineenä.

Lauantai 20.4.


Hard To Break

Lauantai 20.4. klo 14.00
Ensi-ilta: 12.4.2024
Kesto: 1 t 21 min

Ohjaaja: Anna-Maija Heinonen, Krista Moisio
Hard to Break on energinen ja intiimi kasvutarina Atesta (18 v.) ja Jonsusta (16 v.). Atella on aina seuraavat bileet tiedossa, ja hän rakastaa viihdyttää 40 000 Snapchat-seuraajaansa, joille hän jakaa elämän ylä- ja alamäet sensuroimattomasti. Jonsu löytää Aten myötä uuden ystäväporukan, jonka ilmapiiri ilman sääntöjä alkaa vetää häntä puoleensa. Hiljalleen Atte ja Jonsu ajautuvat vaikeuksien kierteeseen etsiessään hyväksyntää sosiaalisen median seuraajilta ja ikätovereilta.

Elokuva on yhtä nopeatempoinen kuin nuorten jatkuvasti muuttuvat ihmissuhdestatukset, hiustyylit ja sosiaalinen media, jota he kuluttavat 24/7. Elokuva piirtää rehellisen kuvauksen 2020-luvun nuoruudesta, jossa päihteistä ja väkivallasta tulee osa nuorten todellisuutta. Tummien sävyjen ohella elokuvassa on tilaa nuorista kumpua

Traileri (avautuu uuteen ikkunaan)


Sodan ja rauhan lapset


Lauantai 20.4. klo 16.00
 Ensi-ilta: 22.3.2024
Kesto: 1 t 5 min
Ohjaaja: Ville Suhonen

Sodan ja rauhan lapset rakentuu arkistomateriaalille, elokuvien, valokuvien, radio-ohjelmien, kirjojen, lehtien ja musiikin propagandistiselle aineistolle sekä myös lasten ja nuorten omille päiväkirjamerkinnöille.

Arkistomateriaali johdattaa näkemään suomalaisten nationalistisen kasvatuksen ja lapsiin asetetut roolimallit, joita ohjailtiin suoraan valtiovallan ja auktoriteettien toimesta. Isänmaan tarpeita korostavia puheita esittävät mm. presidentti Risto Ryti, kansanedustaja, pastori Elias Simojoki, kansanrunouden tutkija Elsa Enäjärvi-Haavio sekä tietysti marsalkka Mannerheim.

Kasvatus, koulutus, vapaa-ajan järjestötoiminta, urheiluseurat, partio, poika- ja tyttötoiminta tähtäsivät kaikki sotilaalliseen toimintakykyyn, kun sen aika tulee. Lapsilta ja nuorilta odotettiin kuuliaisuutta, uskollisuutta ja rehellisyyttä. Omat tarpeet ja tunteet tuli sivuuttaa, kovienkaan koettelemusten edessä ei purskahdettu itkuun. 

Traileri (avautuu uuteen ikkunaan)


Cinema Laika

Lauantai 20.4. klo 18.00 
Ensi-ilta: 10.11.2023
Kesto: 1 t 21 min
Ohjaaja: Veljko Vidak

Kroatialainen elokuvaohjaaja Veljko Vidak vietti taannoin yli vuoden Karkkilassa ja dokumentoi vaihe vaiheelta, kuinka paikalliselle tehdasalueelle kasvoi uusi kulttuurikeidas, Aki Kaurismäen ja kirjailija Mika Lätin perustama, suursuosion ja kulttimaineen nopeasti saavuttanut elokuvateatteri Kino Laika.
Lopputulos kasvaa kuitenkin osiensa summaa suuremmaksi, kokonaisen lämminhenkisen yhteisön – autenttisen kaurismäkeläisen satumaan ja (elämän)taiteilijakollektiivin – koskettavaksi, omalla viehättävällä tavallaan kauas nykyajan kauhuista pudonneeksi runolliseksi kuvaelmaksi, jossa ihmisillä on edelleen aikaa hoitaa hevosiaan, korjata Cadillacejaan, polttaa filosofinen piipullinen shakkilaudan äärellä tai takoa muutama kierros biljardia jukeboksin liepellä.

Seuraamme elokuvasalin valmistumisen ohella myös Kaurismäen teoksista välittyvien arvojen ja maailmankuvan toteutumista jokapäiväisessä arjessa. Ääneen pääsevät maestron itsensä lisäksi ystävät ja kylänmiehet, monikymmenvuotiset yhteistyökumppanit ja nuoremmat kollegat, mutta dokumentin todellista pääroolia näyttelee turmeltumattoman viattomuuden viimeisenä saarekkeena – eräänlaisena Innisfreen ja Brigadoonin liki laittomana rakkauslapsena – näyttäytyvä Karkkila, solisevien vetten, vehreiden metsien ja usvaisten peltomaisemien muodostama persoonallisen paratiisin laitimmainen kaistale, jossa koirat kulkevat yhä vapaana, olut virtaa viileänä ja luovuus synnyttää lisää luovuutta.
Tapahtumapaikkaa ympäröivät Cadillacit, moottoripyörät, baarit ja kunnioitusta herättävä luonnon kauneus kiteyttäen elokuvan lumon.

Traileri (aukeaa uuteen ikkunaan)


Sunnuntai 21.4


Savusaunasisaruus

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sunnuntai 21.4 klo 13.00
Ensi-ilta: 8.12.2023
Kesto: 1 t 29 min
Ohjaaja Anna Hints

Savusaunan pimeydessä naiset jakavat sisimpiä salaisuuksiaan ja intiimejä kokemuksiaan, huuhtelevat pois kehonsa loukkuun jääneen häpeän ja saavat voimansa takaisin yhteisöllisyyden tunteen kautta.

Ohjaaja Anna Hints palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla 2023 (Directing Award: World Cinema Documentary).

Traileri (avautuu uuteen ikkunaan)


Bob Marley: one love

Sunnuntai 21.4 klo 16.00
Ensi-ilta: 16.2.2024
Kesto: 1 t 48 min
Ohjaaja: Reinaldo Marcus Green

BOB MARLEY: ONE LOVE kuvaa rakkauden ja yhtenäisyyden sanomallaan sukupolvia inspiroineen ikonin elämää ja musiikkia. Ensimmäistä kertaa valkokankailla nähdään Bobin vaikuttava tarina vastoinkäymisten voittamisesta sekä matkasta hänen vallankumouksellisen musiikkinsa takana. Elokuva on tuotettu yhteistyössä Marleyn perheen kanssa, ja sitä tähdittävät Kingsley Ben-Adir legendaarisena muusikkona sekä Lashana Lynch hänen Rita-vaimonaan.

Traileri (avautuu uuteen ikkunaan)


Havumetsän lapset 

Sunnuntai 21.4 klo 18.30
Ensi-ilta: 28.3.2024
Kesto: 1 t 32 min
Ohjaaja: Virpi Suutari


Palkitun Virpi Suutarin uusi elokuva Havumetsän lapset pöllyttää raikkaalla tavalla käsityksiämme metsistä ja niiden suojelusta. Elokuvan nuoret päähenkilöt Ida, Minka, Otto, Ville ja Otso haluavat pelastaa Suomen metsät. Vastassaan heillä on metsäteollisuus ja kansallinen ideologia metsistä taloudellisen hyvinvoinnin perustana. Ovatko nuoret sankareita vai isänmaan pettureita puolustaessaan jäkäliä ja katoamassa olevia hömötiaisia? Suutarin humaani metsäkertomus kuljettaa katsojansa lumoavalle luontomatkalle vanhojen havupuiden suojasta Aalistunturin huipulle, selluteollisuuden kabineteista Idan isoisä Taunon, entisen metsätyömiehen, kotisohvalle. Suomen ja suomalaisuuden kuvaajana ansioituneen Suutarin (mm. Aalto, Eedenistä pohjoiseen) elokuva ravistelee kohtaamaan hupenevan metsäluontomme kauneuden ja hädän.

Traileri (avautuu uuteen ikkunaan)