Anette

Ensi-ilta: 29.12.2021, 
Kesto: 2 t 20 min, 
Ohjaaja: Leos Carax

Cannesissa parhaana ohjaajana palkitun Leos Carax’n uutuus on häpeilemättömän melodramaattinen, absurdi ja fantastinen satu, jossa on ohjaajan varhaistyön Pont Neufin rakastavaiset (1990) taianomaista kauneutta ja Holy Motorsin (2012) villiä sekopäisyyttä.

Annette on siis musikaali, ja vieläpä sellainen, jossa satunnaisten laulu- ja tanssikappaleiden sijaan osa tarinankuljetuksesta ja hahmojen välisestä dialogista käydään laulaen.

Amerikassa syntyneet mutta 1970-luvulla Englantiin muuttaneet veljekset Ron ja Russell Mael ovat tehneet yhdessä musiikkia 1960-luvun lopulta lähtien. Vuodesta 1972 heidät on tunnettu Sparks-yhtyeenä. 

Sparksin oudot ja ihanat sävelet kuljettavat mielen pimeälle puolelle syöksyvää, ylenpalttista rock-oopperaa. Annetten eriparisina rakastavaisina nähdään Marion Cotillardin esittämä oopperalaulaja Ann Desfranoux ja Adam Driverin näyttelemä stand-up-koomikko Henry McHenry. Henry valmistautuu esityksiinsä kuin nyrkkeilijä otteluun. Lavalla hänestä kuoriutuu Andy Kaufmanista muistuttava äkkiväärä ja anarkistinen nero, joka performanssissaan etsii yhä uusia tapoja loukata yleisöään. Marion Cotillard tulkitsee herkästi viihdeteollisuuden raadollisuuteen ja puolisonsa hulluuteen hukkuvaa oopperatähteä. Annen ja Henryn tytär, Annette, osoittautuu poikkeuksellisen lahjakkaaksi – kyseessä on erityislapsi sanan kaikissa mahdollisissa merkityksissä 

Sparks suunnitteli Annettesta alunperin kiertueella kokonaisuutena esitettävää teema-albumia, mutta sen organisoiminen vierailevine tähtineen osoittautui liian työteliääksi ja kalliiksi. Kun ideaan tarttui omia polkujaan kulkeva ranskalaisohjaaja Leos Carax niin siitä syntyi Annette, joka on toimintaelokuvan tyyliin ohjattu räjähtävän vauhdikas musikaali, rakkausdraama ja viihdeteollisuuden satiiri, joka tempaa katsojan mukaan heti ensimmäisistä hetkistä lähtien.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Liput 7 euroa. Kino Sammon jäsenille 5 €. Maksutapoina käyvät yleisimmät pankkikortit sekä yleisimmät luottakortit (Visa, Mastercard, American Express).

Koronarajoitusten vuoksi voimme ottaa esityksiin vain 70 osallistujaa. Lippuja ei voi valitettavasti varata etukäteen vaan ne ovat ostettavissa vain ovelta.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.