Anna joen virrata

Ensi-ilta: 5.5.2023, Kesto: 1 t 58 min, Ohjaaja:  Ole Giæver Ikäraja: 12

Tärkeä elokuva ja puheenvuoro alkuperäisen luonnon ja taloudellisen voitontavoittelun ristiriidasta. Auttaa ymmärtämään saamelaisten taistelua kulttuurisesta olemassaolostaan. Tositapahtumiin perustuva Anna joen virrata (Ellos eatnu) sijoittuu keskelle 1970–80- lukujen taitteen dramaattista kiistaa, jossa saamelaisyhteisön johtama kansanliike nousi vastustamaan Pohjois-Norjan Altajoelle rakennettavaa vesivoimalaa – ja samalla puolustamaan saamelaisten oikeutta olla olemassa.

Elokuvassa saamelaisuutensa kätkemiseen tottunut opettaja Ester (Ella Marie Hætta Isaksen) päätyy Altan tapahtumien myötä tilanteeseen, jossa oman taustan piilottaminen ympäröivältä yhteiskunnalta ei enää tunnu mahdolliselta. Lopulta Ester olisi valmis jopa uhraamaan henkensä kansansa puolesta. Ole Giæverin elokuva on pysäyttävä kuvaus oman äänen löytämisestä ja rohkeudesta nousta puolustamaan itseään ja oikeuksiaan. Se kertoo historiallisesti käänteentekevistä tapahtumista, jotka johtivat universaaliin keskusteluun alkuperäiskansojen oikeuksista.

Liput: Liput: 7 € / Kino Sammon jäsenet 5 €

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.